Rådgivning ved sluttvurderinger?

 

Det er i rekrutteringsprosessen du tar dine kanskje aller viktigste beslutninger. Heldigvis er det enkelt å redusere risikoen for å velge feil. I mange år har vi hørt følgende når vi spør ledere om hva de anser som bedriftens største interne utfordring: Å tiltrekke og beholde de beste hodene. Det er derfor ingen overraskelse at etterspørselen etter sluttvurderinger øker. La oss se på hvorfor.

Det er i rekrutteringsprosessen du tar dine kanskje aller viktigste beslutninger. Heldigvis er det enkelt å redusere risikoen for å velge feil.

I mange år har vi hørt følgende når vi spør ledere om hva de anser som bedriftens største interne utfordring: Å tiltrekke og beholde de beste hodene.

Det er derfor ingen overraskelse at etterspørselen etter sluttvurderinger øker. La oss se på hvorfor.

En sluttvurdering scorer kandidatene i henhold til behovsspesifikasjonen 

De fleste bedrifter definerer behovsspesifikasjoner som gjør at det i hovedsak kommer inn søknader fra relevante kandidater. Det er ikke mulig å formulere en stillingsannonse som siler vekk alle unntatt drømmekandidaten, men ved hjelp av en gjennomtenkt behovsanalyse kan man redusere søkermassen betraktelig. Behovsanalysen inneholder informasjon om:

  • ønskede personlige egenskaper

  • oppgavene som skal løses

  • faglig og profesjonell kandidatprofil

  • andre rollespesifikke krav

I en sluttvurdering tar vår rådgiver for seg strukturerte intervjuer, tester og referansesamtaler, og scorer kandidatene etter graden av samsvar med behovsspesifikasjonen. Det resulterer i en rapport som visualiserer kandidatens egnethet – et verdifullt hjelpemiddel for den som rekrutterer.

Et tidsbesparende og objektivt beslutningsgrunnlag 

På relativt kort tid kan du få en profesjonell, objektiv vurdering av et utvalg kandidater, og en rapport som gir deg et bedre beslutningsgrunnlag. Dette er ikke minst verdifullt i prosesser der interne kandidater søker på en stilling; det er ikke alltid like enkelt å være objektiv for en nær leder eller HR. Vi som eksterne rådgivere har ingen bindinger eller fordommer i forhold til internt ansatte. En ekstern rekrutterer erstatter imidlertid ikke deg. Til tross for behovsspesifikasjoner og vekting: Rekruttering er og blir en skjønnsmessig disiplin. Målet med en sluttvurdering er heller ikke å frita deg fra å måtte velge – det handler om å gjøre deg i stand til å ta et best mulig valg på et best mulig grunnlag. Du får både relevante data og tolkningen til en kvalifisert rådgiver. Selv om sluttvurderingen er objektiv av natur, har du full anledning til å være subjektiv i behovsspesifikasjonen. Når to kandidater scorer veldig likt, kan vekting avgjøre utfallet.

Utfyller HR-avdelingen 

Mange virksomheter har allerede en HR-avdeling og synes det virker for dyrt å sette bort hele rekrutteringsprosessen. Det er heller ikke nødvendig. Med sluttvurderinger får du hjelp til den siste fasen, og avlaster en travel HR-avdeling samtidig som du tilfører en objektivitet det kan være vanskelig å få til i et internt apparat. Kanskje du er nysgjerrig på rekrutteringstjenester, og kunne tenke deg å se hvilken nytteverdi ekstern hjelp har for bedriften din? Sluttvurderinger kan være et fint sted å begynne. Blir du fornøyd, kan det hende du ser deg tjent med å få hjelp til hele prosessen neste gang.

Risikoreduksjon er målet 

Det er mange hensyn å ta i en rekrutteringsprosess, men det er fullt mulig å redusere risikoen for dyre feilansettelser. Hvem har den rette kompetansen? Hvem vil passe best inn i kulturen deres? Rekruttering er ingen eksakt vitenskap, men en sluttvurdering gjør deg tryggere i valget.

God ansettelse!

Forrige
Forrige

Melding om ny overgang til Lederhuset