Outplacement: Hva det innebærer i forbindelse med nedbemanning og omorganisering
Mange bedrifter står nå foran (eller er inne i) omstillinger og nedbemanninger. Hvordan skal man behandle slike prosesser på en god måte? Outplacement er et ord som ofte brukes i denne forbindelsen. Men hva er Outplacement?
Outplacement
Outplacement er er et tilbud til en medarbeider eller en leder som har blitt oppsagt eller er i ferd med å bli det (frivillig eller ufrivillig). Tilbudet går ofte inn som en del av en sluttpakke og kan i mange tilfeller oppleves som den katalysatoren som gjør at medarbeideren til slutt aksepterer sluttpakken. Målet er at personen skal få støtte og hjelp til å finne ny jobb gjennom personlig rådgivning og workshops. Etter en oppsigelse ønsker mange arbeidsgivere at deres tidligere ansatte skal få gode muligheter til å komme videre i karrieren.
Arbeidsgiver skal oppleve at medarbeideren blir tatt hånd om av erfarne rådgivere på en profesjonell måte mens gjenværende organisasjonser at arbeidsgiver tar ansvar og viser omsorg for den/de som må gå – noe som reduserer bekymring for egen fremtid og som dermed øker oppgavefokus.
Hvordan foreslår Lederhuset at arbeidsgivere skal håndtere en slik prosess?
“Outplacement bør være et avtalt, strukturert og målrettet utviklingsprogram som skal sikre at kandidaten i løpet av perioden får tilbud om ny, ønsket jobb”
Outplacement skal være effektivt og lønnsomt for oppdragsgiver å bruke og for kandidaten å gjennomføre.
Outplacement dreier seg om bistand i forbindelse med skifte av jobb, hva enten jobbskiftet er frivillig eller ufrivillig.
Et Outplacement program kan inneholde blant annet:
Debrief av forrige arbeidsforhold
Kompetansekartlegging
Identifisering av egne trivselsfaktorer i jobb
Flere analyseverktøy
Kartlegging av eget nettverk
Aktiv orientering mot ny jobb
CV, søknad, bruk av nettverk og andre analyseverktøy
Intervjutrening og trening i å presentere case-oppgaver
Helhetlig rådgivning/coaching med profesjonelle og prosessorienterte samtalepartnere gjennom hele programmet
Kandidaten skal i og etter gjennomført program:
Få tilbud om ny, ønsket jobb
Målsettingen må være at kandidaten, mens hun er i et outplacement-program, skal få tilbud om en ny, ønsket jobb
Bli tilført varig kompetanseheving
Kandidaten skal utvikle varige ferdigheter rundt jobbsøking og omstilling slik at hun nå, og senere i livet, bedre vil kunne mestre yrkesmessig forandringerOppleve personlig utvikling og jobbfokus
Kandidaten skal gjennom arbeidet med bevisstgjøring rundt egen kompetanse, egne karrieremål, og verdiskapning/bidrag i jobben, oppleve personlig utvikling og bli en mer fokusert medarbeiderUtvise handlingsevne
Kandidaten skal ha tatt de første nødvendige grep for å komme i gang med ønsket endring i livet og/eller yrkesmessig sammenhengBli sett og støttet
Kandidaten skal oppleve at hun blir sett og får god støtte i en vanskelig fase i livetBli utfordret
Kandidaten skal oppleve å bli utfordret og stilt krav til; å ta ansvar for egne prosesser – mobilisereKomme i førersetet… ”fra brikke til aktør”
Kandidaten skal komme i førersetet når det gjelder egen karriereutvikling – fra passiv brikke til aktivt ansvarlig i sine egen karrierevalg
Omstilling og nedbemanningsprosesser kan være utfordrende både for arbeidsgiver og medarbeider, men med riktig tilnærming og støtte kan organisasjonen komme styrket gjennom prosessen.
Er du i en slik situasjon selv, så ta gjerne kontakt med Lederhuset!